print

Kortverblijf De Vlinder

De dagelijkse zorg voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking vergt veel inspanning en voortdurende inzet van het hele gezin.

Bijkomende moeilijkheden zoals gezondheidsproblemen van de ouders, ziekenhuisopname, overlijden of wijzigende gezinsomstandigheden, zoals bijvoorbeeld verhuis, relatieproblemen of bezorgdheden over de andere kinderen, kunnen het gezin onder druk zetten. Een tijdelijk verblijf van het familielid met een beperking in kortverblijf De Vlinder biedt even een adempauze en geeft het gezin terug energie en voldoende draagkracht om de zorg verder op te nemen.

Voor vele opvangvragen biedt Kortverblijf De Vlinder een passend antwoord.

In de groene omgeving van Monnikenheide kunnen kinderen en volwassenen in De Vlinder terecht voor een tijdelijk verblijf op ieders maat. Activiteiten en uitstappen worden afgestemd op de samenstelling van de groep.

Verblijf

De Vlinder biedt 11 opvangplaatsen zowel in de week als in het weekend en is het hele jaar door geopend, ook tijdens feestdagen en schoolvakanties. Enkel tijdens de jaarlijkse teamdag gaat het kortverblijf voor één dagje dicht.

De cliënten verblijven in een moderne, fleurige woning met één- en tweepersoonskamers, een aangepaste badkamer met hoog/laag-bad en een grote, open leefruimte met zicht op de levendige natuur. 

Grenzend aan de woning van het kortverblijf bevindt zich de speelzaal met luchtkussen waar cliënten naar hartenlust kunnen spelen of juist tot rust kunnen komen.

Verzorging

De verzorging die in de thuissituatie wordt toegepast, wordt verder gezet onder toezicht van het opvoedend personeel en de verpleegkundige dienst. De huisarts wordt ingeschakeld bij acute medische problemen en gaat in overleg met de ouders en desgewenst de huisarts van de cliënt. Behandelingen op voorschrift, zoals kinesitherapie, kunnen door onze kinesisten verdergezet worden tijdens het verblijf.

Dagindeling

De ochtend start met het toiletgebeuren gevolgd door het ontbijt, daarna worden er activiteiten voorzien. De binnen- en buitenactiviteiten zijn zeer verschillend en afgestemd op de individuele wensen en verlangens. Cliënten kunnen, eventueel met hulp van begeleiding, zelf kiezen aan welke activiteit uit het dagprogramma ze willen deelnemen.

De cliënten kunnen gebruik maken van de faciliteiten op het domein: het therapiebad, een bezoekje aan het dierenpark, de snoezelruimte, het Doezelbos,…  In een veilige omgeving kan gewandeld en gefietst worden.

Ook knutselen, koken, kwissen, toneelspelen, snoezelen, etc.  kunnen op het programma staan. ’s Middags voorzien we een warme maaltijd en in de namiddag worden de activiteiten afgerond met een 4-uurtje. ’s Avonds eet iedereen een boterhammetje en wordt de avond rustig afgerond.

Opvangformules

Kinderen en volwassenen met (een vermoeden van) een handicap kunnen gebruik maken van dag- en/of nachtopvang.

Ook cliënten met een Persoonlijke Assistentie Budget kunnen een verblijf aanvragen.

Kostprijs

De persoonlijke bijdrage wordt bepaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

De bijdrage van - 21 jarigen wordt beperkt tot de kinderbijslag/maand. 
Voor kinderen jonger dan 12 jaar wordt een attest van kinderopvang uitgereikt voor de belastingsaangifte.

Het gebruik van het zwembad, de uitstappen en activiteiten worden bijkomend aangerekend. 

Contact & info

Verblijf aanvragen

Meer informatie

Sociale Dienst
03-311 77 67
kortverblijf.monnikenheide@emmaus.be

Folder Kortverblijf (pdf)

Opnamebundel kortverblijf (pdf)

Kledinglijst (pdf)

Medicatielijst (pdf)

09/11/2019

G-veldrijden