print

Kurkatelier

Stap 1 - Verzamelen

Verschillende verenigingen, containerparken (waaronder alle containerparken van IOK en Igean Zuid en Noord), horecazaken, winkels en recyclagecentra in Malle, Zoersel, Zandhoven en wijde omgeving verzamelen de kurk in de blauwe stoppentonnen. 

Stap 2 - Ophalen

Leden van de Verbroedering Malle en medewerkers van Monnikenheide halen de kurk op en stockeren de zakken in De Werkplaats, Antwerpsesteenweg 79+, 2390 Malle (de Werkplaats bevindt zich in de zijstraat Den Brekel).

Stap 3 - Verwerken

Onze cliënten sorteren de kurken. Natuurkurk en plastiek wordt gescheiden, ijzeren en plastieken capsules worden verwijderd. Dan worden de kurken vermalen tot fijne korrels. Naargelang hun vaardigheden nemen de deelnemers een deeltaak voor hun rekening. De begeleidende ergotherapeut past alle taken aan naargelang de beperking en fysieke mogelijkheden van de cliënten.

Stap 4 - Verkopen

Ecomat, een ecologisch bouwbedrijf, komt de gemalen kurk ophalen aan het kurkatelier in Malle. Samen met de medewerkers van Ecomat laden de cliënten en begeleiding de zakken gemalen kurk op de vrachtwagen. 

Ecomat verwerkt de kurkkorrels tot  ecologische isolatiesystemen. 

Ontstaan van het atelier

Het idee van het kurkatelier groeide na de contacten met ‘Verbroedering Malle’. Dit internationaal samenwerkingsverband tussen verschillende Europese gemeenten, waaronder buurgemeente Malle, bouwde in het kader van hun sociale doeleinden een recyclageproject op rond kurken stoppen en werkte hiervoor geruime tijd samen met een voorziening in West Vlaanderen.

Door de grote toestroom van kurken zochten zij een gelijkaardig initiatief in onze regio. Monnikenheide was dadelijk geïnteresseerd in dit integratiebevorderend en ecologisch project en startte met de voorbereidingen. De gemeente Zandhoven voelde zich onmiddellijk aangesproken om dit sociale project te ondersteunen en zocht mee naar een geschikte locatie en materiële omkadering. Een grote garage werd aangepast aan de mobiliteit en het comfort van de cliënten en een professionele maalmachine werd aangekocht.

Intussen groeide het kurkatelier zodanig dat deze garage te klein werd. Een voormalige schrijnwerkerij in Malle werd in gebruik genomen als nieuwe locatie.

Meer informatie

Wil je meer informatie of wil je ook een verzamelpunt inrichten of kurken ophalen, neem dan contact op met werkplaats.monnikenheide@emmaus.be of 03-311 77 67. 

Beluister het radiofragment van Radio 2 over het kurkatelier

Folder Kurkatelier

Lijst ophaalpunten kurken stoppen